Било е прелюдия към систематичното избиване на хора от нацистите. Точно

...
Било е прелюдия към систематичното избиване на хора от нацистите. Точно
Коментари Харесай

Концлагерът Дахау: Родното място на нацисткия терор

Било е прелюдия към систематичното изтребване на хора от нацистите. Точно преди 90 години националсоциалистите са основали първия концентрационен лагер в Дахау, северозападно от Мюнхен и на по-малко от 20 километра от центъра на баварската столица. На 22 март 1933 година в него докарват първите 150 пандизчии - няма и два месеца, откакто Хитлер идва на власт на 30 януари същата година.

" Родното място на нацисткия гнет "

Дахау служи като модел за останалите нацистки концлагери. В него, както споделя историкът Волфганг Бенц, " е изобретен лагерният ред за всички по-късни концентрационни лагери ". За първи път в Дахау се появява лозунгът " Работата те прави свободен " ( " Arbeit macht frei " ) - израз на гаврата към пандизчиите, на чудовищното закононарушение, на потисничеството и дехуманизацията.

Дахау е имал 140 външни обекта. На доста места - без значение дали приказваме за градеж на пътища или за разчистването на отломки след бомбардировките - на доста места са срещани концлагеристи, извършващи насилствен труд. 

Миналата година председателката на еврейската културна общественост в Мюнхен Шарлоте Кноблох определи лагера като " родното място на нацисткия гнет ". Първия концентрационен лагер националсоциалистите напълнили с хора, които им пречели или просто не харесвали - съперници на режима, комунисти, предани християни, евреи, синти и роми, почитатели на придвижването " Свидетели на Йехова ", хомосексуални. 

За 12-те години до освобождението на лагера от американската войска на 29 април 1945 година там са били заточени над 200 000 души от цяла Европа. До края на войната в Дахау намират гибелта си над 32 000 души, а съгласно по-нови проучвания броят на жертвите даже надвишава 41 000 души. Около една четвърт от всички пандизчии били евреи. От тях най-малко 11 250 не оцеляват.  

" Варварство в името на Германия "

Специална част от Дахау е бил така наречен духовнически блок. През 1940 година националсоциалистите събрали тук духовници от разнообразни вероизповедания и от 20 страни от други лагери в Германския райх, най-вече католически свещеници, огромна част от които от Полша. Около 3 000 свещеници са страдали на това място. Когато при започване на 1945 година в лагера избухнал тиф, духовниците се записали като доброволци, с цел да се грижат за болните. Мнозина изгубили живота си тогава. Седмици след освобождението на лагера, Дахау останал отцепен под строга карантина поради епидемията. Над 10 000 души са умряли в лагера от заболяването, в това число няколкостотин католически свещеници.

Мемориалът в Дахау, издигнат през 1965 година, се посещава всяка година от към 1 милион души от целия свят. Само няколко здания от епохата, в която лагерът е функционирал, обаче са непокътнати през днешния ден. Мемориалът ще бъде уголемен най-късно до 2025 година.

За 90-годишната Шарлоте Кноблох това е мястото, на което стартира " варварството в името на Германия ". Тя упорства паметта за него да се запази освен поради достолепието на жертвите. Дахау е и непрекъснато увещание, че " левият и десният екстремизъм заплашват религията, съжителството и свободата - всичко, което сме построили ", по нейните думи.   

През 2014 година беше демонстрирано, че мемориалът не е застрахован от светотатство. Тогава, в една ноемврийска нощ незнайни откраднаха портата от ковано желязо на мемориала, върху която стои надписът  " Работата те прави свободен ". Две години по-късно тя бе открита в Норвегия и върната назад в Германия през 2017 година. Обстоятелствата към кражбата останаха неизяснени.  

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР